top of page
Zoeken

Wat is zuurdesembrood?

Bijgewerkt op: 25 jul

Eerder schreef ik een blog over de starter en wat je allemaal nodig hebt voor het bakken van een zuurdesembrood. Maar wat is zuurdesembrood nu eigenlijk? Ik leg het je uit.

  

Een van de oudste broodsoorten  

Zuurdesembrood is echt een klassieker. Het gaat al duizenden jaren mee. Meer dan drie eeuwen geleden, kwamen bakkers in het oude Egypte erachter dat als je een mengsel van water en graan even laat staan, de natuur er iets heerlijks van maakt. Door de lucht gaan natuurlijke gisten en bacteriën aan de slag en laten het deeg rijzen. Zuurdesembrood is een van de oudste en nog steeds geliefde broodsoorten.  


Het verschil tussen gist en zuurdesem

In de meeste broden wordt gist gebruikt. Gist ontstaat door de fermentatie van een water, meel en suiker mengsel met behulp van gistcellen. De zuurdesemstarter bestaat uit een mengsel van alleen meel en water. Het fermenteert door natuurlijk voorkomende gisten en bacteriën die al in het meel zitten. Deze micro-organismen zijn aanwezig in de omgeving en op de graankorrels zelf. Je kunt daardoor met elk soort meel (en bloem) een starter maken. Handig toch?  

Vier zuurdesembroden buiten op tafel met linnen tafelkleed

Geduld, geduld, geduld

Het bakken van zuurdesembrood kost meer tijd en geduld dan het bakken van brood met gist. Omdat de fermentatie van zuurdesem langzamer verloopt. Je bent dus getuige van een volledig natuurlijk proces. Het is daarom waanzinnig om je eigen brood uit de oven te schuiven. Dit brood heb je vanuit de basis helemaal zelf gemaakt, ja wat kan ik daar nog aan toevoegen?  


Makkelijker te verteren  

Zuurdesembrood lijkt beter verteerbaar dan broden met gist. Hoe dat komt? Door het natuurlijke fermentatieproces worden de gluten afgebroken, waardoor je lichaam de voedingsstoffen opneemt. En dat is een uitkomst voor iedereen die normaal gesproken een opgeblazen gevoel krijgt van het brood uit de supermarkt. Ik krijg van volgers vaak te horen dat ze zuurdesembrood veel beter verteren, zelfs van degenen die overgestapt zijn op een volledig glutenvrij dieet.   

  

Vrouw op tafel met linnen tafelkleed en zuurdesembroden
Zelf een zuurdesembrood bakken?

Via verschillende tools en kanalen help ik je met liefde op weg:  



Let's rise. ;-) 

ree







Aan de slag!

In mijn online cursus neem ik je mee in de wereld van zuurdesembrood bakken. Juist doordat er online veel informatie te vinden is, kan dat ook overweldigend zijn. In de cursus neem ik je stap voor stap mee in het proces. Real life. Met een grapje en gestuntel tussendoor, want zo verloopt het proces nou eenmaal. Het is geen streven naar perfectie. Het gaat over brood bakken, met jouw handen. En dat is fantastisch!


De cursus en alle pakketten vind je hier: https://www.zuurdesembroodcursus.nl/


 
 
 

Opmerkingen


bottom of page