Wat is zuurdesem discard?
- Annette

- 20 aug
- 2 minuten om te lezen
Als je eenmaal een zuurdesemstarter hebt, komt er vroeg of laat een moment waarop je een deel ervan moet weggooien. Of beter gezegd: discarden. En hoewel dat misschien zonde klinkt, hoort het er gewoon bij. Maar wat is discard nu eigenlijk precies?

Discard = overtollige starter
Elke keer als je je starter voedt met nieuw meel en water, groeit hij. Dat is de bedoeling. Maar je kunt niet eindeloos doorgaan met bijvoeren zonder af en toe iets weg te halen. Je zou binnen een week een hele kom vol hebben ā en dat is niet nodig. Het deel dat je wegdoet vóór je weer voedt, noem je discard. Letterlijk: wat je laat gaan. En ja, dat voelt in het begin een beetje tegennatuurlijk. Je hebt er toch net moeite voor gedaan? Maar het is de enige manier om je starter gezond en werkbaar te houden.
Weggooien? Hoeft niet altijd
Discard betekent niet automatisch dat je het moet weggooien. Zeker als je starter goed ruikt en fris is, kun je het bewaren. In de koelkast bijvoorbeeld. Daar blijft het nog een paar dagen goed, en kun je het gebruiken voor allerlei lekkere dingen waar het rijzende effect minder belangrijk is. Je kunt je discard onderhouden door het eens per week te voeden.
Denk aan:
pannenkoekjes (met een klein zuurtje, heerlijk!)
hartige wafels
crackers
bananenbrood
pizzabodems
Geen zin om dat meteen te maken? Geen probleem. Bewaar het en bak wanneer je er wƩl zin in hebt.

Wanneer moet je het wel echt wegdoen?
Als je starter al een tijdje onaangeroerd in een warme keukenhoek heeft gestaan, grijsbruin oogt of naar iets heel onprettigs ruikt (denk: rotte eieren), dan is het beter om niets te bewaren. Discard is alleen bruikbaar als je starter gezond is. Je kunt discard dus zien als restjes ā maar wel restjes met potentie. Zo hoef je niets weg te gooien, en haal je nóg meer uit je starter.
Discard recepten
Wist je dat we ook een e-book met discard recepten aanbieden? Je vindt het hier!
Aan de slag! In mijn online cursus neem ik je mee in de wereld vanĀ zuurdesembrood bakken. Juist doordat er online veel informatie te vinden is, kan dat ook overweldigend zijn.Ā In de cursus neem ik je stap voor stap mee in het proces. Real life. Met een grapje en gestuntel tussendoor, want zo verloopt het proces nou eenmaal.Ā Het is geen streven naar perfectie. Het gaat over brood bakken, met jouw handen. En dat is fantastisch! De cursus en alle pakketten vind je hier: https://www.zuurdesembroodcursus.nl/ |




Opmerkingen